Dişi Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılır?

Aslında kısmen komik olan bir durumdur bu çünkü eğer siz bir dişi kedi sahibiyseniz ve kızgınlığa girmek üzereyse bu sorunun cevabını siz kendi başınıza şaşkınlıklar içerisinde öğreneceksiniz. Evinizde garip sesler çıkararak gezmeye başladıkları zaman, özellikle çekyat, koltuk ve oturma takımı gibi eşyalarınızı tırmalayıp zarar vermeye başladıkları zaman kızışma döneminin geldiğini çok rahat anlayacaksınız.

Kızışma dönemi, kısırlaştırılmamış bütün kedilerin yaşadığı bir durumdur ve aslında bize komik geldiği kadar da masum bir olay değildir, çünkü kediler o dönemlerde deyim yerindeyse acı çekmektedir. Halk arasında kedilerin kızışma ve çiftleşme dönemi olarak Mart ayının gösterilmesi tamamen bir yanılgıdan ibarettir çünkü kediler yılda en az 3, en çok 6 defa kızgınlığa girebilirler.

Dişi Kediler Hangi Yaşta Kısırlaştırılmalıdır?

Eğer siz de benim gibi bir veya birden çok dişi kedi sahibiyseniz az-çok süreci biliyorsunuz demektir, ama eğer ilk defa bu durumu yaşıyorsanız bilmeniz gerekenler aşağı-yukarı şunlardan ibarettir:

1- 7 aylıktan küçük erkek ve dişi kediler asla kısırlaştırılamaz ve kısırlaştırılmamalıdır. Bu, kediler için ölümcül sonuçlar doğurabilir. Zaten 7-8 aylıktan daha küçük kediler kızgınlığa da girmezler.
2- Bir dişi kedinin kısırlaştırılma zamanının geldiğini yaşadığı kızgınlık durumundan anlayabilirsiniz. Dişi kediler gecenin bir vakti garip sesler çıkararak evde gezinmeye başlamışsa kızgınlığa girmiş anlamına gelmektedir.
3- Geçirilen ilk kızgınlık durumundan sonra dişi kediler kısırlaştırılabilir ama burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var; kısırlaştırılma işleminin yapılabilmesi için kızgınlık döneminin tamamen sona ermesi gerekiyor. Bu yüzden kedinizi çok dikkatli izlemeli ve kararınızı ona göre vermelisiniz.
4- Geçirilen her kızışma dönemi, kısırlaştırılmamış kediler için hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Eğer kedinizin çiftleşmesine izin vermeyecekseniz kesinlikle kısırlaştırmalısınız.
5- Her yaştaki erkek veya dişi kediyi kısırlaştırabilirsiniz ama az önce de söylediğim gibi bunun için kızışma döneminde olmadığından emin olmalısınız.