Kediler Neden Kısırlaştırılır?

Bir çoğumuz kedilerin kısırlaştırılması hakkında çok fazla bir bilgiye veya fikre sahip değiliz, ta ki bir tanesini sahiplenene kadar! ilk bakışta kısmen gaddarca algılanan bu kısırlaştırma işlemi aslında hiç de yanlış anlaşıldığı kadar kötü bir şey değildir, aksine kesinlikle yapılması gereken bir işlemdir.


Kediler Neden Kısırlaştırılır?

Hepimizin bildiği gibi kediler yılda en az 4 defa kızgınlık dönemine girer ve bu kızgınlık dönemlerinde de doğal olarak çiftleşmek isterler. Bu çiftleşme dönemlerinden sonra da kediler genellikle yılda en az 3 defa hamile kalırlar ve her hamilelikten de ortalama 3-5 adet yavruları olur ki bu da yılda en az 10 adet yavru anlamına gelir. Açıkçası hiç çoğumuz bu kadar fazla yavruya bakabilecek durumda değiliz ve ne yazık ki bu durum yaşandığı zaman o yavrular sokaklara atılmakta ve çok kötü senaryolarla karşı karşıya kalınmaktadır. İşte tam da bu yüzden sahiplenmiş olduğumuz kediyi kısırlaştırmanın ilk önemli faktörü budur.

Diğer çok önemli bir etmen de hastalık faktörüdür. Eğer kediler kısırlaştırılmazsa ve düzenli olarak her kızgınlık döneminde çiftleştirilmezse bu durum bir çok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Uzmanların söylediğine göre kısırlaştırılmamış ev kedilerinin hastalanması ve ölmesi, kısırlaştırılmış olanlara göre çok yüksek seviyelerdedir. Bu sebepten dolayı hiç zaman kaybetmeden kısırlaştırma işlemini uzman bir veterinerde yaptırmanız canlarınız açısından en sağlıklı olan karardır.

Son zamanlarda ameliyatsız kedi kısırlaştırma hakkında bazı yazılar okudum ama ben bu yöntemi kesinlikle önermiyorum. En doğru ve sağlıklı yöntem klasik olandır ve olması gereken de tam olarak budur.

Kediler Kısırlaştırılmazsa Ne Olur?

Az önce de belirttiğim gibi kedilerin kısırlaştırılmaması durumunda hiç de iç açıcı senaryolar yaşanmamaktadır. Bir çok yavruya sahip olan anne kedi, yavrularına bakamayacak hale gelebilir, sahipleri de bu canlara bakamayabilir. Ayrıca çiftleştirilmeyen kedilerin hepsini ciddi derecede önemli bir çok hastalık faktörü beklemektedir. Bir kediyi kısırlaştırmak ona verilebilecek en güzel hediyedir.

Tüm bu anlattıklarımız ışığında kediniz için en doğru kararı vereceğinize kesinlikle eminiz ve size kolaylıklar diyoruz ayrıca kedi kısırlaştırma fiyatları ve ücretleri hakkındaki konumuzu da okumanızı tavsiye ederim.

Kediler Neden Kısırlaştırılır? yazımızı beğendiyseniz eğe şu yazılarımıza da göz gezdirmek isteyebilirsiniz: